Bursa’da okullar için yenilik ve eğitim çalıştayı
Bursa’da okullar için yenilik ve eğitim çalıştayı
Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Bursa’da eğitime yön verecek politikaları belirlemek ve Bursa'nın eğitim alanındaki yerel gücünü, fırsatlarını ve potansiyelini ortaya koymak üzere düzenlenen çalıştaylar hız kesmeden devam ediyor.
BURSA (İGFA) - Bu kapsamda düzenlenen “Bursa Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Çalıştayı”, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Arif Bayrak, Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Dijital Beceriler Daire Başkanı Sümeyye Hatice Eral, Bakanlık temsilcileri, proje uzmanları, okul müdürleri ve öğretmenlerin katılımıyla Merinos AKKM’de gerçekleştirildi.Çalıştayın açılışında konuşan Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Ahmet Alireisoğlu şunları söyledi: “Eğitimi, yenilik ve teknoloji açısından besleyecek, destekleyecek ve kapılarını yenilemeye açacak olan bu alandaki görüşlerimizi eğitim alanındaki paydaşlarımızla birlikte ortaya koymak ve sorunlarımızı çözmek düşüncesiyle Bursa için en iyisini meydana getirmek için bugün buradayız. Bursa için genel bir fotoğrafı ortaya çıkarmak istiyoruz. Okullarımızda sabah öğrencilerimizi alan güvenlik görevlisinden dersini veren öğretmenlerimize, okul sokaklarını dizayn eden belediyemizden okula dönük gönüllü fedakarlığı olan okula birliği üyelerimize, bilimsel bilgilerin üretildiği üniversitelerimizden birçok alandaki birimlerimize kadar bir araya gelip Bursa için en güzel liderliği, okullarımız için en güzel imkânı meydana getirebilmeyi ümit ediyoruz. Zamanın getirdiği zorunluluklar zamanın getirdiği ödevler elbette ki var. Biz kendimizi yenilemek durumundayız. Yeni problemlere karşı yeni çözümler üretmek durumundayız. Dolayısıyla biz tüm paydaşlarımızla birlikte iyi bir çalışma ortaya koyabiliriz Bursa olarak. Bu düşüncelerle bu çalıştayı gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen ve katkı sunan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyor, bursa için hayırlı olmasını diliyorum.”
MEB Yeğitek Dijital Beceriler Daire Başkanı Sümeyye Hatice Eral ise “Bakanlığımızca geliştirilen politikaların, yaptığımız çalışmaların, geliştirdiğimiz projelerin, yürüttüğümüz faaliyetlerin illerde, okullarda ne derece sahiplendiğini, nasıl yürütüldüğünü burada sizlerle beraber değerlendirme, birlikte inceleme fırsatı bulacağız. Eğitimde teknoloji ile ilgili son 20 yılda ciddi yatırımlar yapılmakta. Bütün dünyada eğitim bakanlıkları teknoloji geliştirme noktasında farklı farklı politikalar geliştiriyor. Ancak bunların temeline baktığımızda hepsinde ortak bir alan var. Öğrenciyi ve öğretmeni merkeze alan bir yaklaşım. Ancak son dönemde hepimizin hızlı bir şekilde içerisinden geçtiği pandemi koşuluyla beraber özellikle dijitalleşmenin artık bir zorunluluk olduğunu herkes kabul etti ve hızlı bir şekilde dijitalleşmeyle ilgili temel bir yola çıkıldı. Dijitalleşme dediğimizde sadece sınıf içerisinde kullanılan tahta değil sadece teknolojiyi sınıfa götürmek, öğretmeni belirli kaynakları sunmak bizim için yeterli değil. Öğretmenlerin de bu noktada temel kimliklerini kazandıracak anlayışı belirlemek, bunu destekleyecek projeler, bunu destekleyecek yeni girişimler oluşturmak bizler için çok kıymetli. Bugün bir çalıştayın temel çalışma alanlarını oluşturacak, sizlerin grup çalışmalarına öncülük edecek projeler bizlerin ulusal, uluslararası faaliyetlerde bunu destekleyen ama bir o kadar da kolaylaştıran bir alan olarak yürütümüz bir çalışma var: “Geleceğin sınıfı çalışması”. Eğitim bakanlıkları için öncü bir alan. Eğitim bakanlıkları sadece teknolojiyi sınıf içerisinde kullanımını değil, öğrenme ortamının yeniden düzenlenmesiyle ilgili süreçleri de bu çalışmayla destekliyor. Biz de bu çalışmanın bir parçasıyız, 13 Eğitim Bakanlığı ile birlikte bizi destekleyen 2 tane uluslararası projeye öncülük ettik. Bursa'dan da çok güzel bir ekibimiz oldu. Eğitmenlerimizle beraber “Design FILS Projesini” öğrenme ortamını yeniden tasarlanmasına odaklanan ve bu ortamda güncel teknolojileri, güncel araçları nasıl kullanacağımızı belirten bir çalışma alanı oluşturduk. Bu teknolojiyi öğrenme ortamıyla beraber şekillendirdiğimiz tüm ülke genelinde peyderpey yaygınlaştıracağımız bir alan var. Yenilikçi sınıflar dediğimiz bu alanla ilgili okulda uygun bir fiziki alanın bulunması ve bu çalışmayı sahada sahiplenecek bir ekibin olması önceliğimizdi. Bursa'dan inanılmaz bir talep geldi. Bursa'dan gelen okul ve öğretmenlerimizin taleplerini incelediğimizde çok etkilendik. Bursa en yüksek başvurunun geldiği ilk üç il arasında yer alıyor. Projeler yürüttüğümüz bütün bu faaliyetler sahada büyük bir farkındalık buldu. Öğretmenlerimiz artık sadece teknolojiyi kullanan değil, kullanarak bulundukları mekana bulundukları ortamı da değiştirmeye yönelik ciddi bir motivasyon oluşturdular. Bu noktada tüm öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Bugün burada düzenlenen çalıştayın sonuçlarının eğitim alanındaki yeniliklere öncülük edeceğine inanıyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Arif Bayrak “Hızla değişen ve gelişen günümüz dünyasında artık teknolojiden ayrı düşünülemeyen bir hayatın içinde yaşamaktayız. Geleneksel üretim yöntemleri artık yeterli olmuyor. Geleneklerimize bağlı kalırken yenilikleri de takip etmemiz gerekiyor. Öğrencilerimiz günümüzün karmaşık ve rekabetçi ortamında başarılı olabilmek için yeni becerilere ihtiyaç duymaktalar. Bizler de belediye olarak kütüphanelerimiz, kültür merkezlerimiz, bilim merkezlerimiz, uzay havacılık ve eğitim merkezlerimize kadar pek çok merkezimizle evlatlarımızın yanında yer alıyor, bu kurumlarımızla gençlerimize hizmet sunuyoruz. Bugün burada gerçekleştirilen çalıştayın Bursa’mıza eğitim ve teknoloji alanında yenilikler sunacak önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum, emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Hızla değişen dünyada, geleneksel öğretim yöntemlerinin yeterli olmaması, öğrencilerin, günümüzün karmaşık ve rekabetçi ortamında başarılı olabilmek için yeni becerilere ihtiyaç duyması nedeniyle düzenlenen çalıştay ile dijital eğitim araçlarıyla öğrenciyi merkeze alarak, maddi başarıların ışığında, manevi gelişme ve olgunlaşma anlayışını öne çıkaran bir perspektifle hareket etmek ve Cumhuriyetin 100.yılında, Bursa’dan 100 mentor eşliğinde, öğretmenlerin ve eğitim yöneticilerinin bu yeni gereksinimlere uyum sağlamalarına yardımcı olmak hedefleniyor.
Çalıştayın; yenilikçi eğitim alanında Bursa’nın güçlü yanlarını ve fırsatlarını görmek ve bu gücü sahada somut olarak kullanmaya imkân sunacak yenilik ve iyileştirmelere referans olmasına, karar alma süreçlerine ve Millî Eğitim Bakanlığının Ulusal Politika ve Stratejilerinin yerelde etkili bir şekilde uygulanmasına kaynaklık etmesi, öğretmenlere uygulanan projelerin ve iyi uygulamaların geliştirilmesi, yaygınlaştırılarak örnek olması amaçlanıyor.
Çalıştayda; eTwinning, FCL- Yenilikçi Sınıflar, EDUSIMSTEAM, STEM ve SCIENTIX, CodeWeek, Teknofest ve Harezmi Eğitim Modeli projeleri üzerine eğitimler verildi. Çalıştay sonunda elde edilen sonuçlar Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından raporlanarak diğer okullar ve kurumlarla paylaşılması, başarılı stratejilerin yaygınlaştırılması ve diğer bölgelerde de uygulanabilirliği değerlendirilecek.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.