Buca'da kadın hakları mücadelesi anlatıldı

07.12.2024 - 12:04, Güncelleme: 07.12.2024 - 12:04
 

Buca'da kadın hakları mücadelesi anlatıldı

Buca Belediyesi, tarihten bugüne kadın hakları mücadelesini masaya yatırdı.   Buca Belediyesi, Kadın Aktivite Merkezi Kız Kardeşlik Salonu’nda “Türkiye’de Kadınların Yurttaşlık Mücadelesi ve Kazanımları” semineri düzenledi. Büyük ilgi gören seminerde konuşan Sosyolog Dr. Sıla Aydemir Korkmaz,  geçmişten günümüze değin gelen süreçte kadın haklarının elde ediliş sürecini anlattı. Türkiye’de kadınlara yönelik kazanımların ardında büyük bir mücadele süreci olduğunu belirten Korkmaz, “1980’lerdeki kadın araştırmalarında Türkiye’deki kadın hareketinin, Osmanlı döneminde başladığını görüyoruz. Tanzimat ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde kadınların mücadelesi hız kazandı. Bu kadınlar, tarlada çalışan kadınlar değillerdi. Bunlar zengin ailelerin eğitim almış kızlarıydı. Kadınların eğitim almaları, okuma yazmayı öğrenmeleri ile dergicilik faaliyetleri başladı. Ardından ise dernekler kurulmaya başladı. Nezihe Muhiddin, Fatma Aliye, Suat Derviş, Sabiha Sertel gibi isimler, kadınların seçme ve seçilme mücadelesinin öncüsü oldular” dedi. Daha sonra, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) tarafından hazırlanan,  “18: Yolları Açan Kadınlar” isimli belgesel film gösterildi. Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Buca Belediyesi, tarihten bugüne kadın hakları mücadelesini masaya yatırdı.  

Buca Belediyesi, Kadın Aktivite Merkezi Kız Kardeşlik Salonu’nda “Türkiye’de Kadınların Yurttaşlık Mücadelesi ve Kazanımları” semineri düzenledi. Büyük ilgi gören seminerde konuşan Sosyolog Dr. Sıla Aydemir Korkmaz,  geçmişten günümüze değin gelen süreçte kadın haklarının elde ediliş sürecini anlattı.

Türkiye’de kadınlara yönelik kazanımların ardında büyük bir mücadele süreci olduğunu belirten Korkmaz, “1980’lerdeki kadın araştırmalarında Türkiye’deki kadın hareketinin, Osmanlı döneminde başladığını görüyoruz. Tanzimat ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde kadınların mücadelesi hız kazandı. Bu kadınlar, tarlada çalışan kadınlar değillerdi. Bunlar zengin ailelerin eğitim almış kızlarıydı. Kadınların eğitim almaları, okuma yazmayı öğrenmeleri ile dergicilik faaliyetleri başladı. Ardından ise dernekler kurulmaya başladı. Nezihe Muhiddin, Fatma Aliye, Suat Derviş, Sabiha Sertel gibi isimler, kadınların seçme ve seçilme mücadelesinin öncüsü oldular” dedi.

Daha sonra, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) tarafından hazırlanan,  “18: Yolları Açan Kadınlar” isimli belgesel film gösterildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve hurnethaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.