EKONOMİK AKTİVİTE GERİLEDİ

Demirtaş OSB Müdürü Serhat Şengül, OSB’deki enerji tüketimlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şengül açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“OSB’mizde, katılımcı firmaların 2023 yılı toplam elektrik tüketim miktarı 600 milyon kWh seviyesini bir miktar geçti. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 673 milyon kWh olmuştu. Dolayısıyla elektrik tüketiminde bu yılın ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 10,8 oranında bir gerileme görüyoruz. Doğal gaz tüketimimiz ise 2023 yılı ilk yarısında 79,2 milyon standart m3 oldu. Geçen yıl 93,4 milyon standart m3 olan bu rakam bize yüzde 15 gerilemeyi gösteriyor. Bölgemizde faaliyet gösteren firmaların sektörlere göre sayısal dağılımına baktığımızda tekstil sektörünün yüzde 70’in üzerinde ağırlığı var.”

“Dolayısıyla proseste su tüketiminin yoğun olduğu bir bölgeyiz. Firmalarımızın atık su arıtma tesislerimize deşarjlarını incelediğimizde geçen yıla göre yüzde 9,5 oranında gerilime söz konusu. Bu verileri değerlendirdiğimizde 2023’de DOSAB’da ekonomik aktivitenin bir önceki yılın aynı dönemine göre gerilediğini görüyoruz. Bu sonucun ortaya çıkmasında, dışsal faktörler olarak dünya ekonomisinde daralma ve ekonomik aktivitenin gerilemesinin payı var. Zira, dünyanın 2. büyük ekonomisi Çin’de zayıflık sürüyor. ABD ve Euro Bölgesinde imalat sektörleri geriliyor. En büyük ihracat pazarımız Euro Bölgesi son 2 çeyrektir daralıyor. İçsel faktörler olarak da yaşadığımız seçim süreci ve sonrasındaki sıkı para politikasının etkilerini görmeye başladık ve yılın ikinci yarısında bu etkilerin artarak devam edeceğini öngörüyoruz.” (Ekohaber)